10% от хората живеят само с 1731 лева за цяла година.Доходите

...
10% от хората живеят само с 1731 лева за цяла година.Доходите
Коментари Харесай

НСИ: Богатите ядат с 36% повече от бедните

10% от хората живеят единствено с 1731 лева за цяла година .

Доходи те са решаващи за това какво има за  храна  на масата. Най-заможните 10% от популацията ядат с 36% повече калории от най-бедните българи, сочат данни на  Национален статистически институт, написа dunavmost.com .

Храна та на хората с по-големи финансови благоприятни условия съдържа приблизително по 2478 калории дневно, до момента в който най-бедните – 10% от популацията ядат по 1825 калории, 39% от които се набират от  самун , тестени произведения и брашно.

Заможните ядат по-малко  самун , само че хапват повече  месо , плодове и  зеленчуци . Това обаче не значи, че се хранят по-здравословно, тъй като пият и пушат доста повече от бедните си съграждани. Най-заможните 10% от популацията за година изпиват приблизително по 49,5 литра алкохол и пушат по 1412 цигари, а най-бедните – единствено по 13,5 литра алкохол и 413 цигари.

Хората, които попадат в групата с най-високи  приходи , ядат приблизително по 72,3 кг.  самун  на година, 67,8 кг. плодове и 86,5 кг.  зеленчуци . А най-бедните 10% от популацията за година изяждат приблизително по 92,8 кг.  самун , 26,1 кг. плодове и 43 кг.  зеленчуци . За година заможните употребяват приблизително по 37,1 кг.  месо  и 15,6 кг. месни артикули, а бедните – 23,8 кг.  месо  и единствено 9,8 кг. колбаси, луканки и наденици.

В  България  най-богатите 10% от популацията разполагат на месец с малко по-малко от една междинна заплата, която могат да похарчат единствено за себе си. Средният годишен приход на семействата, в които живеят най-заможните 10% от българите, е 25 924 лв., което прави по 2160 лв. на месец, сочат данните на  Национален статистически институт .

Всеки член на семействата на заможните разполага приблизително с 14 221 лв. на година, или с 1185 лв. на месец. Сумата е много дребна на фона на междинната заплата, която към този момент е 1266 лв. Причината за това е, че всички получени заплати, пе нси и и други  приходи  се разделят сред членовете на семейството. Така даже човек да има висока заплата, в случай че в семейството има незает, деца или пе нси онер, междинният приход на човек пада доста. Другата причина средните  приходи  на елита на обществото да не са доста впечатляващи, е че  Национален статистически институт  дели популацията на групи от по 10%, каквато е международната процедура. Така в групата на най-богатите 10% попадат към 700 хиляди българи. От тях извънредно богатите са дребен дял, а останалите имат много по-скромни  приходи .

Най-бедните 10% от българите за цяла година имат междинен приход от 1731 лв., което прави по 144 лв. на месец, сочат данните на  Национален статистически институт .

От фамилния бюджет за  храна  отиват сред 23% и 41%

Най-заможните 10% от популацията дават за  храна  23,2% от разноските си, а единствено 10,7% от фамилния им бюджет отиват за наем и заплащането на сметки за ток, вода, парно и телефон.

При най-бедните за тези две най-важни пера от фамилния бюджет отиват надлежно 41,4% и 18,3% от разноските. В резултат богатите могат да си разрешат да карат по-хубави и мощни коли, като дават 8,3% от разноските си за превоз, а 6,9% от парите им отиват за свободно време и обучение.

Бедните дават за превоз 3,7% от парите си, а за развлечения и обучение остават единствено 2,4% от така и така по-тънкия портфейл на фамилията.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР